SII-Lab har haft besök av Linnea, Sanna och Linnea från Tekniksprånget. De har passat på att intervjua några av Chalmers studenter för att lära sig mer om ingenjörsyrket. Erika Lindqvist och Johanna Sigvardsson är två av flera masterstudenter som i samarbete med IFS jobbar på ett projekt i SIILab. Båda två läser ett masterprogram inom produktionsutveckling på Chalmers Tekniska Högskola och går kursen industriprojekt. De befinner sig nu i slutet av sitt projektarbete som kursen har kretsat kring. Målet är att studenterna ska få lära sig hur det är att jobba i ett industriprojekt. Från sin samarbetspartner IFS har gruppen fått ett så kallat “Enterprise resource planning system” (ERP-system). Ett sådant system ska kunna användas i fabriker för att automatisera deras tillverkning. Fabriken behöver ett system att kommunicera med för att ta emot information som ska bidra till att automatisera processen. Systemet ska skicka information om vad som skall tillverkas samt skicka information om vad som händer i alla processer inom företaget. Bild grupparbete För att systemet ska fungera och kunna sammankoppla de olika delarna i företaget, exempelvis ekonomiavdelningen och produktionen, måste en stor mängd information matas in i systemet. Utöver det behöver begrepp och produktens olika delar definieras. Erika och Johannas grupp har fokuserat på att definiera det som krävs för att kunna lägga in en order på en produkt i systemet, i deras fall en drönare som SIILab vill tillverka. I systemet har de lagt in en definition på vad en order innehåller och listat alla delar som drönaren är uppbyggd av, vad varje del kostar och varifrån delarna ska köpas in. Systemet ska med all information kunna räkna ut bland annat tillverkningstiden, leveranstiden och hur stor vinst företaget gör. Med den korta tiden de haft på sig att arbeta med systemet har de hunnit lägga in en hel del information och i ERP-systemet fungerar nu allt som det ska. Nästa steg är att koppla upp systemet mot fabriken. De hoppas att deras arbete ska lägga en grund för vidare forskning och utveckling.  

Vilka svårigheter har ni stött på?

Johanna: Vi har inte haft så mycket tid på oss. Vi började för bara 6 veckor sedan och det tog väldigt lång tid innan vi fick tillgång till systemet som vi jobbar med. Dessutom har vi aldrig jobbat i det systemet så det tog lite tid att lära sig hur det fungerar också. Erika: Jag tycker det svåra är kommunikationen, att man ska få tag på viktiga personer som vanligtvis är uppbokade under dagarna. De har väldigt mycket annat att göra, en del svarar kanske inte lika ofta och vissa svarar fortare. Det är kul att testa hur det fungerar i verkligheten, det går inte lika fort som i skolan. I skolan har man ett mer flexibelt schema som gör att man kan prioritera annorlunda.  

Tror ni att fler företag än IFS, som ni samarbetar med, kommer ha nytta av det ni jobbar med?

Erika: Ja, poängen är att hela fabriken här i labbet ska fungera som en testbädd för att alla andra företag ska kunna komma in och se och tänka att “jaha, det är såhär man kan göra och det är såhär det ska fungera i framtiden”. Jag tror det är meningen att andra företag ska bli lite avundsjuka och ska kunna göra på samma sätt som vi gör här.  

Hur har ni strukturerat upp arbetet? Har ni några bestämda roller i gruppen?

Erika: Ganska tidigt gör man ett gruppkontrakt där man listar upp vad vi ska göra, vad man har för begränsningar och om man har någon budget. Då kan man även bestämma vem som ska ansvara för vad så att man är säker på att det blir gjort. Vi gjorde det första veckan bara för att komma igång men sedan har det varit väldigt flytande. När vi väl hittade en bra kommunikation inom gruppen så roterade vi på uppgifterna. Till exempel skötte kanske en person kommunikationen med företagen en vecka och veckan efter var det någon annan som gjorde det. Min främsta roll har dock varit att sköta det administrativa, jag har mailat med företag och haft hand om kommunikationen, iallafall de senaste veckorna. Johanna: Jag har haft lite mer ansvar för hur vi ska strukturera upp rapporten som vi ska skriva på arbetet.  

Vad tycker ni om att jobba i SIILab?

Erika: Vi har inte varit i labbet lika mycket som vi kanske velat då vårt arbete endast varit mjukvarabaserat än sålänge och inte kommer implementeras i labbet förrän senare. Jag tycker det är jättebra att labbet finns, det är kul att se var utvecklingen inom det område jag läst är påväg. Johanna: Jag tycker det är roligt, eftersom vi läser produktion, att det satsas mycket på det området och att de tänker på framtiden.]]>